Kereste Sektörü Masaya Yatırıldı.
Keresteciler Derneğinin davetlisi olarak Dursunbey’e gelen GMKA yetkilileri, Dernek üyeleri ile bir araya gelerek sektörü konuştular.
Dursunbey’de kereste sektörü hakkında karşılıklı fikir alışverişi yapılan toplantıya, İGM Başkanı Ramazan BAHÇAVAN, DUKİAD Başkanı Ercan BAL ve Dernek üyeleri ile GMKA Genel Sekreter v. Ekrem ÖZŞEN, Proje Yönetim Birim Bşk. Yakup SALMAN, Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Şuayip ÜNAL, Uzmanlardan Cansu AYTUĞ ve Candan ŞAHİN Katıldılar.
DUKİAD Başkanı Ercan BAL’ın açılış konuşması ile başlayan toplantı, GMKA Genel Sekreter V. Ekrem ÖZŞEN ve İGM Başkanı Ramazan BAHÇAVAN’ın konuşmaları ile devam etti. Konuşmaların ardından Dernek üyelerinin sektör hakkındaki düşünceleri, Kereste sektörünün sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüşlerini yansıtması ile devam etti.
Sektörün kan kaybettiği belirtilen toplantıda, sektör açısından neler yapılabilir konularına ağırlık verildi. Komşumuz Kütahya’nın 4. bölge, Dursunbey’in ise 3. Bölge olmasının rekabet açısından ilçeyi olumsuz etkilediğinin belirtildiği toplantıda, İlçenin kalkınmada öncelikli bölgeler arasına alınmasının önemine değinildi.
Türkiye’de belirli bir noktada bulunan sektörde işletmelerin yapı özelliklerinde sıkıntıları olduğuna dikkat çekildi ve TOKİ ile işbirliği içerisinde Organize Sanayi yapılmasının önemine vurgu yapıldı. İş yerlerinde bulunan eski makinaların yenilenmesi ve kapasitelerinin arttırılması için desteklerin önem arz ettiği, makinaların yenilenmesi ile birlikte ürün çeşitliliğinin sağlanabileceği belirtildi.
İşletmeler arasında birlikteliğin önemine vurgu yapılan toplantıda, Kereste sektörü için Tomruk kesme makinaları, Budak çıkartma makinaları, Kurutma fırını ve katma değerli ürünlere yönelecek makinalar ile ortak kullanım alanlarının bulunması gerektiği belirtildi. Bu ortak kullanım için emprenye ve torna tesisinde olduğu gibi Dernek ve Belediye şirketi yada 5 firmanın bir araya gelerek bu ortak alanların yönetiminin yapılabileceği belirtildi.
Pazarı genişletmek adına bu işte tecrübeli olan örneklerin incelenmesi, araştırılması gerektiği, buna öncülük edecek bir komisyon kurulmasının önemine vurgu yapıldı.
Sektöre öncülük edecek, proje yazacak, ihracat ve Pazar imkanlarını araştıracak orman endüstri mühendislerinin ilçede bulunmasının önemli olduğu, öncelikle hangi yarı mamül ve tam mamül ürünlere geçilmesi gerektiğinin araştırılmasının yapılması gerektiği ifade edildi.
Sonuç olarak birlik ve beraberlik içerisinde Organize sanayi ile birlikte katma değerli ürünlere geçilmesinin sektörün geleceği açısından önemli olduğu vugulandı ve bu süreçte GMKA’nın desteği istendi.
Karşılıklı görüşlerin belirtildiği toplantının ardından GMKA yetkilileri tarafından ajansın destekleri hakkında davetlilere bir sunum gerçekleştirildi.